Logo
Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület

Kali

Figyelem! Új ablakban nyissa meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: Darabos Richárd

Az arnis, kali, eskrima elnevezések nem egy adott stílust jelölnek, hanem a Fülöp-szigeteken gyakorolt - főleg fegyveres - harcművészetek összefoglaló nevei.

Arnis: Az arnés spanyol szóból fejlődött ki. arnés jelentése: páncél, védelem, fegyverzet.
Kali: Két szóból tevődik össze: Ka Cebuano jelentésben (a Visayas speciális dialektusa, Fülöp-szigetek középső szigetcsoportjánál) camot, ami kezet jelent, és Li lehok mozgást jelöl. Tehát a kali a kezek mozgását jelenti, vagy egyszerűen kézmozgást.
Escrima: Az eskrima a spanyol esgrima szóból ered, melynek jelentése vívás, vívás- küzdelem.

 

A Fülöp-szigeteken a harcművészeti tanulást rögtön fegyverrel kezdik, ellentétben a többi távol-keleti országokban bevett szokással, ami a puszta kezes gyakorlatokat részesíti előnyben. Oktatási rendszere nagymértékben fejleszti a kéz-szem reflexet, -koordinációt , illetve a gyorsaságot.

Két alapfegyvere: a bot (olisi, baston) és a kés (baraw, daga) valamint ezek kombinációi: egy bot, két bot, egy kés, két kés, bot-kés. Ehhez tartozik egy pusztakezes rendszer is a Filippínó boksz a Panantukan. A bot és a kés mellett számos más fegyvert is használ a Kali pl: kardok, hosszú bot, lánc, marokbot, stb.

Megtanít harcolni minden távolságban legyen az rövid, közepes vagy hosszú.

A távolságok és a felhasználható fegyverek kombinációjából mindenki az adott szituációra a neki legmegfelelőbb, leghatékonyabb módon tudja felvenni a harcot a támadójával.

 

Fent

Keresés

Véletlen kép a galériából

Európa az 1100-as években
Image Detail Image Download
Fent