Logo
Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület

A bushido

Figyelem! Új ablakban nyissa meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: The

A Japán harcosok (bushi-k), illetve ismertebb nevükön szamurájok (szolgálattevők) ütőképessége nem csupán fegyvereik kiváló minőségén alapult, hanem rendíthetetlen harci szellemükön, hatalmas és kivételes lelki erejükön. E képességeket nem misztikus gyakorlatokkal, hanem egy léleknevelési rendszerrel érték el. Ez volt a bushi-do, a harcos-útja. A bushido azonban nem csak a katonákat formálta, hatással volt a társadalom más osztályaira is, részese lett az egész japán nemzeti karakter kialakításának.

A szamuráj szellem a XI. században, a Minamoto és a Taira családok háborúskodása során alakult ki, és csak a XVII. század elején, a békés Tokugawa korszak eljövetelekor szelídült meg kissé, amikor a háborús gyakorlatok, a dzsicu-k átalakultak do-vá, művészetekké.

A bushido legfontosabb alapelve a felettes iránti feltétlen és abszolút hűség. A felettes a szamuráj számára sorsszerűen fölérendelt hatalom volt. A harcost kora gyermekkorától a halál elfogadására nevelték. (Nem kell mindent minden áron túlélni, ha ennek az ára egy becstelen élet). A szamurájnak minden nap gondolkodnia kellett az elkerülhetetlenről. Minden nap halott emberként kellett szemlélnie önmagát. Az élet minden napjára úgy kellett tekintenie, mint az utolsóra, az utolsót pedig a kötelessége teljesítésének kellett szentelnie.

A harcos nem lehetett hanyag, minden feladatát a tökéletességre való törekvéssel kellett végeznie. A feladat tökéletes végrehajtása sokszor minden erő latba vetését igényelte.

A minden erő latba vetése pedig, ha kellett, a halálig tartó erőfeszítést jelentette.

Az embernek belevetni magát a csatába, és ott meghalni viszonylag könnyű.

Az igazi bátorság lényege: tudni azt, mikor van helye az életnek, és meghalni, amikor arra van szükség.

Sok keleti tanítás szerint a világ nem olyan formában valóságos, ahogy azt észleljük. Leegyszerűsítve: a világ illúzió, álomszerű jelenség. Ez a felfogás segíthetett elfogadni a harcosnak a világtól való elszakadást.

The

Fent

Keresés

Véletlen kép a galériából

bob
Image Detail Image Download
Fent