Logo
Hétköznapi Hősök Ifjúsági Egyesület

Blood Bowl

Figyelem! Új ablakban nyissa meg. PDFNyomtatásE-mail

Írta: The

Figurás, táblás, stratégiai társasjáték

 

  • Tervező: Jervis Johnson
  • Kiadó: Games Workshop
  • Játékidő: 1-3 óra
  • Játékosok száma: 2
  • Életkor: 10+

A Blood Bowl (Vérfoci) a Warhammer Fantasy RPG. világához kötődő, és első megközelítésben az amerikai foci egy sokkal véresebb (asztali társasjáték) változata.

 

A játékban kettő, (nagyjából) 11 fős csapat játszik egymás ellen. Arra azonban ne számíts, hogy 22 embert látsz majd a pályán (vagy hogy akár egyet is). Az embereken kívül ugyanis Öregvilág sok más egyéb szerzete is szeret játszani (és vérengzeni). Például elfek, orkok, goblinok, sőt még az élőholtak is.

***Tudod-e: Hogy a Kőbezárt Hercegeket, mely a vámpíroktól hemzsegő Sylvaniából származik, '85-ben kizárták a Ligából, mert a félidőkben, mikor mindenki más narancsot szopogatott, a Hercegek a közönség soraiból szolgálta ki magát!

Jim és Bob, a mérkőzések sztár tudósítói...

 

A játékot egy négyzethálós táblán játsszák, amely 15 mező széles és 26 mező hosszú. A játék körökre van osztva. Egy körben minden egyes lényeddel léphetsz, majd az ellenfél jön. A teljes játékidő 2 félidő, 8-8 körrel félidőnként.

***Tudod-e: Hogy a meccseket korábban három lőtt gólig játszották időmegszorítás nélkül. Ezzel a gyakorlattal akkor hagytak fel, mikor a Kishágói Vérmedvék és a Sötétoldal Cowboyok közötti meccset 19 nap után le kellett fújni, mikor a csapatonként életben maradt egy-egy játékos a labdáért folytatott harcban végzett egymással. A végeredmény 2-2 lett, miután a meccset hivatalosan is félbeszakadtnak nyilvánították a csapatok kihalása miatt.

A cél voltaképpen egészen egyszerű: a térfeledről indulva minél több gólt (touchdownt) kell szerezned, azaz a labdát minél többször az ellenfél alapvonalára kell juttatni valamelyik figuráddal. (A konfliktust az okozza, hogy az ellenfelednek ugyanez a célja...) Ezt kétféle módon lehet megtenni: vagy átcselezed magad az ellenfélen, vagy utat törsz magadnak.

*** Tudod-e: Hogy korábban a meccseket bírói labdával kezdték, ami az esetek többségében a bíró halálával végződött. Ezért vezették be a mai gyakorlatot, mert így a bíró nem kerül azonnal az események sűrűjébe.

A figuráknak 4 tulajdonsága van – mozgáspont, erő, ügyesség és páncélzat. A pályán körönként annyi mezőt léphetnek, ahány mozgáspontjuk van. Az erő használatára akkor kerül sor, ha az ellenfelet izomból akarjuk eltávolítani az útból, míg az ügyességre akkor, ha el akarunk cselezni mellette, vagy bármi egyéb dolgot akarunk művelni (labda felvétele a földről, passzolás, passz elkapása, játékostárs előrehajítása, ellenfél passzának közbenyúlás, stb., stb.). Ebből az következne, hogy az ügyességet sokkal gyakrabban kell használni, mint az erőt.

Nos, előrebocsátom, hogy ez azért nincs teljesen így... Végül pedig a páncélzat: ennek a használata már nem okoz örömöt – ez a földre került figuráink testi épségét hívatott megóvni, s ha nem sikerül, akkor kiderül, miért is hívják Blood Bowl-nak ezt a játékot.

És a játék egyik legszebb része: a fejlődés. A csapatodat alkotó lények minden érdemleges megmozdulásért (sikerül likvidálni egy ellenfelet, jól passzolni, gólt szerezni, stb.) fejlődési pontokat kapnak. Amikor megfelelő mennyiségű pont összegyűlik, a lényed szintet lép és az alapvető 4 tulajdonsága mellé kiegészítő Jártasságokat kap (például jobban tud passzolni, hogy csak egyet említsek a sok tucatból).

A csapatod emellett még a meccseken kapott bevételekből is fejlődik. Elsősorban újabb tagokat vehetsz fel a csapatba, de varázslók, segédedzők, pom-pom lányok és sokan mások is várják, hogy leszerződtesd őket.

***Tudod-e: Hogy a Sárkány Hercegek nemes elf csapat csak elf hercegekből és nemesekből állt, akik annyira gőgösek és büszkék voltak, hogy visszautasítottak minden olyan csapatot, amelynek tagjai nem voltak az ő társadalmi osztályuknak megfelelő rangúak. Ebből adódóan sohasem tudtak senkivel sem játszani, és öt szezon elteltével feloszlottak úgy, hogy egyetlen meccset sem játszottak le!


Csapatok rövid története: Sötétoldal Cowboyok

Színek: Fekete, kék

Tulajdonos: Derren ar-Lolovia herceg

Vezetőedző: Luxen Trentir

Játékosok: Sötét elfek

Az elferdült, degenerált sötét elf faj híres hátborzongató és deviáns durvaságáról, s a vérfoci nagyon jól illeszkedik vallásos hiedelmeik körébe. A Cowboyok kegyetlen, szuper-durva csapat, és tagjai ebből adódóan nagyon jól játsszák a játékot. Magas értelmi színvonaluk, természetes kecsességük, elfajzott durvaságuk és az élőlények iránti vad gyűlöletük gyakran juttatta őket a csúcsra.

2422 — Az Öreg Világ először hall a Sötétoldal Cowboyokról, mikor a halfling Rózsaszínláb Párducok barátságos találkozóra utazik hozzájuk, és soha nem tér vissza.

2438 — Több csapat bojkottálja a Cowboyok belépési kérelmét a NAF-ba, de a sápadt bőrű gyilkosokat mégis bejegyzik. Ezzel szinte egy időben piszkos pletykák kezdenek terjengeni sajátos szokásaikról, mint például, hogy kíméljék a drága importlabdákat, az edzéseken kisméretű összekötözött trogloditákat használnak. Ezek a pletykák az izgalomra kiéhezett szurkolók táborában csak fokozzák a Cowboyok körül kialakult misztikus légkört.

2461 — A Cowboyok a legelső Vérfoci Kupa döntőjében legyőzi a Káosz Csillagokat egy igencsak mocskos mérkőzés keretében (a Cowboyok szabályellenes mágiát használva a Csillagok első sorának nagy részét szó szerint csigává változtatta).

2473 — A Cowboyok majdnem feloszlik a Kishágói Vérmedvékkel vívott gyalázatos meccs után (mely 19 napig tartott, majd 2:2-nél feladták, mert egyik oldalon sem maradt élő játékos). A NAF új szabályai, melyek korlátozzák a meccsek időtartamát, már későn jöttek a Vérmedvék számára, de a sötét elfek Jeremiah Kool tehetséges vezetésével újraalakították és felépítették csapatukat. Menetelésük csúcspontja a XXI. Vérfoci Kupa megnyerése volt, amikor Kool felállította máig megdöntetlen passz rekordját.

Ma — Bár Kool 2487-ben visszavonult, a helyét Hubris Rakarth töltötte be, aki a jó Sötétoldal játékosok hosszú sorában pillanatnyilag az élen áll. Hubris már a kapitányként végigjátszott első szezonjában halhatatlan érdemeket szerzett azzal, hogy a régi NAF liga által szervezett utolsó bajnoki döntőben győzelemre vitte csapatát. Míg a meccs tartott, a NAF főbiztosa eltűnt a NAF teljes kincstárával és a Cowboyok pompom-lányainak többségével együtt. A Cowboyok nagyon gyorsan kiheverte ezt a veszteséget — a NAF sajnos nem, és csődöt jelentett, mielőtt megrendezték volna a következő bajnokságot.

Csapat kitüntetések: Vérfoci bajnokság 2461-ben, '81-ben és '88-ban. Orkidas "az év csapata" díj 2481-ben.

Hírességek: Rokudan Fez, Jeremiah "Villanó Penge" Kool.

Spike! Magazin csapat értékelése: 294 pont.

 

 

 

 

 

Fent

Keresés

Véletlen kép a galériából

05_
Image Detail Image Download
Fent